• امروز : دوشنبه - ۵ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : 24 - جماد أول - 1446
  • برابر با : Monday - 25 November - 2024
5
عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز پاسخ ‌می‌دهد؛

آیا محلول ضدیخ‌زدگی معابر شهری، آلاینده است؟

  • کد خبر : 9887
  • ۰۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۳:۵۵
آیا محلول ضدیخ‌زدگی معابر شهری، آلاینده است؟
عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز و ارائه دهنده فرمولاسیون محلول ضدیخ‌زدگی که در معابر شهر تبریز استفاده می‌شود، در خصوص حواشی ایجاد شده در ارتباط با این محلول توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش پایگاه خبری مساوات به نقل از ایسنا، محمدصادق ذاکر حمیدی اظهار کرد: ما بعد از انجام تحقیقات و بررسی‌های چندین ساله، فرمولاسیون تولید این محلول را ارائه دادیم و با توجه به اینکه میزان فلزات سنگین در نمک‌های جامد تا ۱۰۰ PPM است، هدف‎‌گذاری اولیه‌ی ما در این فرمولاسیون حذف این فلزات خطرناک بود.

وی ادامه داد: فلزات سنگین غالبا از جنس ارسنیک و سرب بوده و آسیب‌های زیست محیطی زیادی از جمله برای سلامت شهروندان به‌دنبال دارند. بنابراین فرمولاسیون محلول ارائه شده در دانشگاه تبریز، در وهله‌ی اول تمام فلزات سنگین را حذف می‌کند و در وهله‌ی دوم بجای استفاده از خواص غلظت بالای نمک‌ها، با استفاده از غلظت‌های پایین آن‌ها و از طریق افزایش بی‌نظمی، فعالیت خود را انجام می‌دهد. لذا این محلول جزو کم‌خطرترین موادی است که در بحث محلول‌ها می‌توان از آن استفاده کرد.

▪️این محلول نه سرطان‌زا است و نه سمی

ذاکر حمیدی خاطرنشان کرد: ما فرمولاسیون‌های دیگری نیز مثل Cacl۲ و MgCl۲  داریم که در کشورهای مختلف استفاده می‌شود اما این فرمولاسیون به بناهای بتن آرمه آسیب شدیدی وارد می‌کند و علاوه بر این مضرات، مقدار کلرشان نیز دو برابر NaCl است و لذا خطرناک‌تر هستند. حتی فرمولاسیون CMA نیز جزو مواد یخ زدای مناسبی است و قیمت بسیار سرسام‌آوری دارد ولی این فرمولاسیون نیز در شهرداری تهران  استفاده شد و متاسفانه جواب نداد.

وی در خصوص میزان آلایندگی این محلول نیز گفت: اولویت اول ما سلامتی شهروندان و سپس سلامتی ابنیه است و از نظر آلایندگی‌ها در نمک، ما با آلایندگی‌های فلزات سنگین مواجه هستیم و کلر در مرحله دوم قرار دارد. ما سلامتی شهروندان را فدای سلامتی ابنیه شهرداری نمی‌کنیم. لذا ما فلزات سنگین را در دستگاه محلول‌ساز حذف می‌کنیم. البته اینطور نیست که این محلول کلا بی‌خطر باشد. چراکه نمک‌ها یک خانواده‌ی بزرگ در مواد شیمیایی هستند و اینکه بگوییم این مواد به هیچ عنوان آلاینده نیستند، درست نیست ولی با این وجود نه سرطان‌زا هستند و نه میزان سمی بودن شان از نمک‌پاشی بیشتر است.

▪️محلول‌پاشی ۲۰ برابر سالم‌تر از جامدپاشی است

عضو هیأت علمی دانشکده‌ی فیزیک دانشگاه تبریز ادامه داد: ما باید هر ماده یخ‌زدایی را با جامدپاشی قیاس کنیم، اگر جامدپاشی ضررش یک هزار باشد، ضرر محلول‌پاشی  حداقل ۲۰ برابر کم‌تر است. البته از نظر مراجع علمی میزان سالم‌بودن محلول‌پاشی تا ۱۷ برابر سالم‌تر از جامد پاشی  است که ما با چند ترفند در تبریز این میزان را به ۲۰ برابر رساندیم.

وی با اشاره به کاهش میزان استفاده از نمک از ۵۰ هزار تن در سال به ۳۰۰ تن، گفت: این میزان کاهش نمک مؤید موفق عمل کردن ما در این موضوع است. ما باید دقت کنیم که اگر مبنای سنجش ما آلودگی باشد، استانداردهای محیط زیست،باید مد نظر باشد نه صرفا  EC. اما اگر خاطرتان باشد در تابستان گذشته هوای سالم‌تری داشتیم  که دلیل آن کاهش مصرف نمک در زمستان سال قبل بود. نمک جامد استفاده شده در سال‌های قبل برروی معابر باقی می‌ماند و به ریزگرد تبدیل می‌شد که متاسفانه آسیب‌های جبران‌ناپذیری از جمله بیماری گوارشی، مشکلات ریوی، سرطان گوارشی و… ایجاد می‌کرد و ما متأسفانه در این بیماری‌ها دارای رتبه بالا هستیم و در سال ۱۴۰۲شاهد کاهش آلودگی هوا در تابستان بودیم که به محلول پاشی و کاهش مصرف نمک مرتبط بود .

▪️قابلیت حذف فلزات سنگین توسط محلول‌سازها

ذاکرحمیدی در بخش دیگری از این گفت‌وگو یادآور شد: شهرداری تبریز به این سمت حرکت کرد که این معضل را حل کند تا علاوه بر کاهش این آسیب‌ها و بیماری‌ها، ابنیه‌ی شهرداری هم آسیب نبیند؛ به‌طوریکه هر سال تقریبا چند ۱۰۰ میلیارد تومان برای تعویض آسفالت هزینه‌ می‌شد. ما در این محلول سعی کردیم تا جایی که امکان دارد، از میزان نمک‌های پایینی استفاده کنیم و در مرحله‌ی محلول‌سازی فلزات سنگین را نیز حذف کردیم. لذا محلول‌سازهای ما قابلیت حذف فلزات سنگین را دارند.

وی افزود: محلول‌های ما دارای ماده‌ای هستند که بعد از خشک شدن، به آسفالت می‌چسبد و جدا نمی‌شود که این امر مانع از تولید ریزگرد می‌شود. لذا ما در ترکیبات این محلول مقدار جزئی MgCl۲ هم داریم و سعی کردیم تمامی خطرات از جمله آلودگی هوا را کاهش و میزان فلزات سنگین را به صفر برسانیم که نسبت به نمک جامد کاملا بی‌خطر است.

▪️امکان یخ‌زدگی محلول تا دمای ۲۲ درجه سانتی‌گراد زیر صفر وجود ندارد

طراح محلول ضد یخ زدگی در واکنش به ادعای مطرح شده در خصوص یخ زدن این محلول نیزگفت: امکان یخ‎زدگی این محلول تا دمای ۲۲ درجه‌ی سانتی گراد زیر صفر وجود ندارد و هر عزیزی می‌تواند مقداری از این محلول را برداشته و در فریزر منزل قرار دهد. اگر تا ۲۲ درجه‌ی سانتی‌گراد زیر صفر یخ زدگی انجام شد، من در خدمت دوستان هستم.

وی همچنین افزود: وقتی که این محلول در حجم بالایی از برف تخلیه می‌شود، برف را آب کرده و غلظتش تغییر می‌کند. تصور کنید اگر در داخل یک استخر بزرگ تنها به اندازه یک لیوان نمک بریزیم، قطعا یخ خواهد زد اما اگر در داخل یک سطل آب این نمک را بریزیم، یخ نمی‌زند. لذا تفاوت در غلظت است و امکان یخ‌زدگی خود محلول تقریبا غیرممکن است.

ذاکر حمیدی تاکید کرد: ما با دو اصطلاح دفریزینگ (یخ‌زدایی) و آنتی فریزینگ (ضد یخ زدگی) سرو کار داریم. محلول‌پاشی اصولا یک روش آنتی فریزینگ است و بهترین زمان محلول‌پاشی، ۱۲ ساعت تا ثانیه‌هایی قبل از بارش است و لذا باید قبل از بارش محلول‌پاشی انجام شود. هر کامیون با ظرفیت ۱۰ متر مکعب می‌تواند ۱۰۰ کیلومتر در ۳ متر را پوشش دهد و ما با این روش مقدار نمک را پایین آوردیم. همانطور که اشاره شد، این محلول‌ خاصیت ضد یخ زدگی دارد و اگر شرایطی مثل بارش اخیر پیش بیاید، باید از این محلول در حجم سنگین استفاده کنیم و در این صورت هر کامیون ۱۰ متر مکعبی از محلول، ۳۰ کیلومتر در ۳ متر را پوشش می‌دهد. البته پاشش روی برف جزو ایرادات این کار است و اگر پاشش روی برف انجام شود، برف را آب کرده و غلظتش را به غلظت آب می‌رساند و بهتر است ابتدا برف روبی و سپس پاشش انجام شود و دراین صورت چندین ساعت هم برف ببارد، آن را آب می‌کند.

▪️افراد از شانتاژ و خبرسازی دروغ پرهیز کنند

استاد تمام دانشکده‌ی فیزیک دانشگاه تبریز در خاتمه ضمن اعلام آمادگی برای انجام مباحثه علمی با متخصصان این حوزه، از کسانی که ادعاهایی در خصوص این محلول مطرح می‌کنند انتقاد کرد و گفت: من تا روزی که زنده هستم، پاسخگوی عزیزان خواهم بود اما خواهشمندم که افراد به‌صورت علمی برخورد کنند و حداقل جرأت این را داشته باشند که یک مطلب علمی را علمی ادامه داده و از شانتاژها و خبرسازی‌های دروغ پرهیز کنند.

وی ادامه داد: تمامی اسناد و مدارک موجود است و از طرفی اگر این عزیزان، اعضای هیأت علمی هستند، مقالات آی اس آی موجود در این زمینه نیز می‌تواند کارگشا باشد چراکه یک تأئیدیه‌ی بین‌المللی محسوب می‌شوند.

ذاکر حمیدی با تأکید بر جایگاه، مرجعیت علمی و اصالت دانشگاه تبریز، خاطرنشان کرد: درست نیست که ما با اسم دانشگاه تبریز مطالب کذبی را ارائه دهیم؛ دانشگاه تبریز حرمت علمی و اخلاقی دارد و نباید با استفاده از آرم و اعتبار دانشگاه تبریز مطالب کذبی را بیان کنیم که نتوانیم پاسخگو باشیم. هرگونه اطلاع رسانی باید از طریق مراجع رسمی دانشگاه صورت پذیرد و اعتبار دانشگاه تبریز فراتر از اعتبار اشخاص است و باید از طریق مراجع رسمی دانشگاه اظهار نظر کنیم و نباید با برخی صحبت‌ها که اعتبارشان مشخص نیست، اعتبار علمی دانشگاه را خدشه دار کنیم.

وی افزود: آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز برای هر آنالیزی مهر می‌زند و شما می‌توانید برای آزمایش یک آب معدنی هم مهر آزمایشگاه را بگیرید لذا خواهشمندم برخی افراد اهداف و امیال خود را با سوء استفاده از برند دانشگاه تبریز پیش نبرند.

لینک کوتاه : https://mosavatnews.ir/?p=9887

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.