بهگزارش پایگاه خبری مساوات، وی در سال ۱۳۱۷ هجری شمسی در محله سرخاب متولد شد و پس از تحصیل در مدارس پرورش، خاقانی و طالبیه، تفسیر و علوم قرآنی را درمحضر دانشمندان زبان و ادبیات عرب و الهیات دانشگاه تبریز یاد گرفت و کار ناشری و کتابفروشی اجدادش را ادامه داد.
قمری با حضور در محافل شعر و ادب و نشست و برخاست با اساتید دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز از جمله استاد حسن قاضی، احمد شوقی نوبر، کارنگ، خیام پور، استاد سلیم، انزابینژاد، سرکاراتی و جعفر شعار که همگی به رحمت ایزدی پیوسته اند با حوصله و پشتکار و مطالعه توانست در دوره پهلوی که انتشار کتب به زبان و ادبیات ترکی کار آسانی نبود آثار نویسندگان و شاعران و ادیبان آذربایجانی از جمله آثار و نسخ خطی را ابتیاع و پس از ویرایش و مقابله و مشورت با اهل فن مبادرت به چاپ دواوین سیدعظیم شیروانی، نیر تبریزی، حیدربابای استاد شهریار، فضولی، صراف، مختارنامه، اصلی و کرم و همچنین شاهنامه با ترجمه ترکی نماید.
وی پسر خاله زندهیاد استاد یحیی شیدا و برادرزاده استاد صحاف و دوست نزدیک استاد سیدمحمدحسین شهریار بوده و در انتشار آثار این سه نویسنده و شاعر نیز سنگ تمام گذاشته است.
استاد سیروس قمری همچنین از بنیانگذاران کانون کارشناسان رسمی دادگستری آذربایجان در دهه ۵۰ بود و پنجاه سال هم کارشناس رسمی دادگستری در امور تشخیص اصالت خط و امضا بوده است. وی در تحریر ارجاعات کارشناسی قضات و محاکم قضایی دقیق و همواره با پاکدستی جانب حق و رضای خدا را در نظر داشت. وی همچنین کارشناس تشخیص کتب قدیمی و نسخخطی نیز در مراکز علمی، اداری و دانشگاهی هم محسوب میشد.
جد بزرگ وی حاج حسن قمری در سال ۱۳۰۱ (اواخر دوره قاجار)، کتابخانه و کتابفروشی فردوسی را در حرم خانه وقت تبریز راه انداخت و سپس در طول بیش از یکصد سال گذشته این مرکز فرهنگی و انتشاراتی به شیشهگر خانه و در بعد از انقلاب به خیابان تربیتشرقی منتقل و همواره محل رفت و آمد اهل فرهنگ و هنر و مطالعه بوده است.
پیکر پاک این دانشمند معاصر پیش از ظهر شنبه ۲۹ دی در وادی رحمت تشییع و در قطعه هنرمندان به خاک سپرده میشود.