به گزارش پایگاه خبری مساوات به نقل از ایرنا، حبیب عبدلی در دومین جلسه کارگروه بلایای جوی و طوفان استان با بیان اینکه در زمان کنونی در غرب استان و شمال شرق کلیبر میزان خشکسالی بیشتر است، افزود: هشت درصد استان در وضعیت خشکسالی بسیار شدید، ۲۹ درصد در خشکسالی شدید، ۳۲ درصد در خشکسالی متوسط و ۱۸ درصد در وضعیت خشکسالی خفیف قرار دارد.
وی اظهار داشت: در بررسی وضعیت خشکسالی، شاخصهای مختلفی مورد ارزیابی قرار میگیرد که مهمترین آنها ماندگاری خشکسالی است به طوری که اگر شاخص بیشتر باشد نیاز به برنامهریزی بیشتر و دقیقتر برای مصرف منابع آبی وجود دارد.
مدیرکل هواشناسی آذربایجانشرقی با اشاره به اینکه در سال زراعی جاری و ۴۲ روز گذشته میانگین دمای استان نسبت به بلندمدت حدود ۲.۲ درجه سانتیگراد افزایش یافته است، گفت: در این مدت دمای کمینه استان نیز افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: هرچه دمای حداقلها (دمای سحرگاهها) افزایش یابد به همان میزان نقش آن در موقعیت جغرافیایی استان اثراگذاری بیشتر داشته و مخربتر خواهد بود.
عبدلی، ادامه داد: بر اساس بررسی های انجام شده دمای حداکثری (ظهرگاهی) استان نیز در این مدت حدود ۲.۴ درجه سانتیگراد افزایش یافته است که دمای حداکثری زیاد در موقعیت جغرافیایی استان تاثیرگذار نخواهد بود.
وی با بیان اینکه میزان بارندگی استان در سال زراعی جاری (اول مهر تاکنون) ۱۶.۱ میلیمتر بوده است، گفت: این میزان نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته که حدود ۲۲.۴ میلیمتر بود در حدود ۲۵ درصد و نسبت به بلندمدت که معادل ۳۲.۸ میلیمتر بود، حدود ۴۸ درصد کاهش یافته است.
مدیرکل هواشناسی آذربایجانشرقی گفت: در این مدت بناب از نظر بارندگی در بدترین شرایط قرار داشت و میزان بارندگی در آن ۷۶ درصد کاهش یافته و در چاراویماق با شرایط بهتر بارندگی نیز هشت دهم درصد کاهش یافته است.
عبدلی، با اشاره به افزایش ۲.۲ درجهای میانگین دمای استان در سال زراعی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته و بالاتر از میانگین یک تا ۲ درجه سانتیگرادی دنیا، افزود: در این مدت بیشترین افزایش دما در شهرستانهای عجبشیر و کلیبر به میزان ۲.۸ درجه و کمترین افزایش دما در ورزقان ۱.۵ درجه سانتیگراد ثبت شده است.
وی یادآوری کرد: در کل کشور اختلاف بارندگی نسبت به نرمال کشور منهای ۲.۲ میلی متر بوده در حالی که در آذربایجانشرقی این اختلاف منهای ۱۵.۹ میلیمتر است.
مدیرکل هواشناسی آذربایجانشرقی با اشاره به وضعیت دریاچه ورمیه و میزان بارش در این حوزه، گفت: در سال زراعی جاری میزان بارندگی در این حوزه ۱۶.۸ میلیمتر بوده که نسبت به بلند مدت که ۳۳.۸ میلیمتر ثبت شده حدود ۱۷ میلیمتر کاهش یافته است.
بارندگیهای آذربایجانشرقی تا نیمه بهمن نرمال میشود
عبدلی، ادامه داد: براساس پیشبینیهای انجام شده، میزان بارندگی در آذربایجانشرقی تا نیمه بهمن ماه سال زراعی جاری نسبت به همین دوره زمانی در بلند مدت به حال نرمال میرسد ولی از آنجایی که میزان بارش در این مدت در حالت منفی قرار داشت این وضعیت ادامه خواهد داشت و از نظر دمایی نیز افزایش دما در استان تداوم خواهد یافت.
وی با اشاره به کمبود امکانات و تجهیزات هواشناسی استان و ضرورت تامین اعتبار مورد نیاز در این زمینه، خواستار راهاندازی و تجهیز ایستگاههای هواشناسی جادهای و کشاورزی و تبدیل ایستگاههای اقلیم شناسی به ایستگاه های خودکار شد و اظهار داشت: محیطزیست نیز باید تعداد شبکههای آلایندهسنجی در سطح استان را افزایش داده و آنها را به روز کند.
مردم، مدیریت مصرف آب را جدی بگیرند
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجانشرقی نیز در این جلسه با اشاره به کاهش ۴۸ درصدی بارش و افزایش ۲.۲ درجه سانتی گرادی دمای استان در سال زراعی جاری، گفت: کاهش بارش در ماههای آینده موجب بروز مشکلاتی در حوزههای متعدد خواهد شد و این موضوع ایجاب میکند همه مردم مدیریت مصرف آب را جدی بگیرند.
محمدباقر هنربر، با تاکید بر وضعیت خشکسالی و تغییرات اقلیمی استان، افزود: فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به مردم از وضعیت خشکسالی استان ضروری بوده و باید با مدیریت صحیح مصرف آب مانع از بروز مشکل در تامین آب شرب در ماههای آینده شد.
وی با تاکید بر اینکه شرکتهای آب منطقهای و آب و فاضلاب نیز باید بر جداسازی آب شرب از آب صنعتی نیز اهتمام ویژهای داشته باشند، اظهار داشت: این شرکتها باید در این زمینه اقدامات اساسی انجام دهند و آن را در اولویت برنامههای خود قرار دهند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجانشرقی با اشاره به سیل سال ۱۳۹۶ در روستای «چنار» عجبشیر و «غله زار» آذرشهر که موجب فوت ۴۲ نفر از مردم استان شد، گفت: هواشناسی در تمامی حوزهها برای پیشبینی و پیشگیری از حوادث احتمالی و کاهش خطرات جانی و مالی نقش بسزایی دارد و مردم باید به هشدارهای هواشناسی توجه کنند.
هنربر، ادامه داد: با وجود هشدارهای هواشناسی، توقف برخی از مردم در بستر رودخانه و ساخت وساز در حریم و بستر رودخانه موجب بروز این حادثه و از دست رفتن جان تعدادی از مردم شد.
وی با تاکید بر به روزرسانی و تکمیل دستگاه ها و تجهیزات هواشناسی و تامین اعتبارات موردنیاز از منابع ملی و استانی، اظهار داشت: با پیشبینیهای دقیق هواشناسی میتوان از بروز خسارتهای مالی و جانی در حوزههای مختلف جلوگیری کرد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجانشرقی گفت: دستگاههای عضو ستاد پیشگیری، فرمانداریها، شهرداریها، دهیاریها و بخشدارها باید هشدارهای هواشناسی را جدی گرفته و اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند و مردم نیز با این دستگاه ها همکاری کرده و در این مواقع از کوهنوردی و اتراق در بستر رودخانهها پرهیز کنند.
هنربر، خواستار لایروبی رودخانهها و دهانه پلها از سوی دستگاههای متولی شد و افزود: اگر در حوزه پیشگیری هزینه نشود، در زمان بارش و بروز سیل میلیاردها تومان هزینه تحمیل مردم و دستگاهها میشود.