مساوات، جعفر ساعی نیا: یکی از روشهای پیشبینی قیمتها، نگاه به روند گذشته آنها است. بر این اساس در این گزارش روندهای قیمتی بازارهای مهم ایران و جهان بررسی شدهاند. همچنین در متن مربوط به هر قسمت روند آتی قیمتها براساس شواهد موجود پیشبینی شدهاند.
بازار سهام/ جریان سرمایه حقیقی در تالار شیشهای
بازار سهام در شرایطی معاملات هفته گذشته را سپری کرد که هفتههای پیش از آن، بازار شاهد تمایلات نزولی بود اما در هفته اخیر روندی متفاوت را تجربه کرد. به طوری که در سومین هفته کاری اسفند ماه خروج بیوقفه پولهای حقیقی متوقف شد و بازار ورود سرمایه خرد را پس از گذشت ۲۷ هفته دوری به خود دید. بورس تهران هفته گذشته تنها یک روز رنگ قرمز داشت. بر این اساس شاخص کل توانست عملکرد مثبت ۵/۲ درصدی را در کارنامه هفتگی به ثبت برساند. از دلایل رشد بازار در هفته سوم اسفند میتوان به اوجگیری قیمتهای کامودیتیها در بازار جهانی که رشد نمادهای دلاری را در پی داشت و همچنین نگاه مثبت سرمایهگذاران به گروههای برجامی اشاره کرد. انتظار میرود در روزهای پایانی سال بازار روند متعادلی را دنبال کند.
بازار دلار و طلا/ افت اندک قیمت دلار و طلا
قیمت دلار در هفته جاری، ۰/۲۶ درصد افت داشت. صرافی ملی روز پنجشنبه، ۱۲ اسفند، نرخ فروش دلار را ۲۴ هزار و ۵۶۱ تومان اعلام کرد. این در حالی است که این رقم پنجشنبه هفته گذشته، ۱۹ اسفند، ۲۴ هزار و ۴۹۷ تومان ثبت شد.
قیمت دلار در بازار آزاد در روزهای ابتدایی هفته سوم اسفند، عمدتا در کانال ۲۶ هزار تومانی نوسان داشت. اما از روزهای میانی هفته، وارد کانال ۲۵ هزار تومانی شد و روند کاهشی به خود گرفت. اما بازدهی بازار طلا در هفته سوم اسفند ۱۴۰۰، با ۱/۶۵ درصد رشد همراه بود.
قیمت طلا در آخرین روز کاری هفته گذشته، پنجشنبه ۱۲ اسفند، یک میلیون و ۱۹۷ هزار و ۱۸۷ تومان اعلام شد. در حالی که بازار در روز پنجشنبه، به قیمت یک میلیون و ۲۱۷ هزار و ۴۰ تومان رسید. قیمت اونس هفته گذشته ابتدا روندی افزایشی داشت و وارد کانال دو هزار دلاری شده بود. به ویژه خبر احتمال تحریم نفتی روسیه از سوی آمریکا و انگلیس قیمتها را در بازارهای جهانی صعودی کرد. اما در ادامه، قیمت اونس کاهشی شد و دوباره به کانال ۱۹۰۰ دلاری بازگشت.
بازار سکه/ حفظ تمایلات صعودی سکه
سکه هفته گذشته را با افزایش تمایلات صعودی پشت سر گذاشت. به طوری که این فلز گرانبهای داخلی جایگاه خود را از سطوح ۱۱ میلیون تومان به بالای ۱۲ میلیون تومان هدایت کرد. بر این اساس سکه امامی هفته گذشته را با عملکرد مثبت ۲/۳ درصدی سپری کرد. نکته قابلتوجه معاملات هفته اخیر رشد پلهای ارزش ذاتی قیمت سکه بود و قیمت این فلز در بازار به دلیل تردید سرمایهگذاران برای ورود به بازار رشد بسیار آرامتری را به همراه داشت. به عقیده برخی از کارشناسان از آنجا که بهای طلای جهانی رشد چشمگیری داشته و سکه برخلاف آن رفتار احتیاطی را پیش گرفته و همسان با طلای جهانی رشد نداشت، انتظار میرود که با مشخص شدن روند آتی دلار در بازار ارز داخلی سرعت تغییرات قیمت سکه نیز تغییرات قابلتوجهی داشته باشد.
بازار طلای جهانی/ افت تبوتاب بازار طلا
با افزایش بازدهی اوراق خزانهداری ایالات متحده آمریکا نسبت به آخرین گزارش تورم از این کشور که بیشترین افزایش از ۴۰ سال گذشته را نشان میداد، طلا در معاملات روز جمعه بازار جهانی کاهش یافت و حتی به زیر مرز روانی ۲۰۰۰ دلار نیز عقبنشینی کرد. با این حال پس از اینکه مذاکرات بین روسیه و اوکراین تاکنون پیشرفت چندانی را در پی نداشت، طلا توانسته است در مسیر ثبت دومین رشد هفتگی قرار گیرد. بر این اساس این فلز گرانبها گذشته حوالی ۱۹۸۲ دلار معامله شد. سرمایهگذاران به طور گسترده انتظار دارند که فدرال رزرو ایالات متحده با صدور تصمیم سیاستی خود در ۱۶ مارس، نرخ بهره را افزایش دهد. همین امر میتواند بهای طلای جهانی را مجددا به سطوح پایین هدایت کند. به همین دلیل انتظار میرود که این بازار روند متعادلتری را برای هفته آینده پیش بگیرد.
بازار اوراق مسکن/ ناکارآمدی اوراق تسهیلات مسکن
اوراق تسهیلات بانک مسکن که در بازار فرابورس مورد معامله قرار میگیرد، هفته گذشته را با افزایش تمایلات نزولی پشت سر گذاشتند. علاوه بر این لازم به ذکر است که تاریخ سر رسید تسه ۹۸۱۲ در روز ۱۵ اسفند به پایان رسید و در همان روز نیز این نماد متوقف شد. تسه ۹۹۱۲ نیز در طول هفته گذشته روند نزولی را دنبال کرد که این اوراق تسهیلات بانکی عملکرد منفی نزدیک به ۲۰ درصد کاهش قیمت را در کارنامه هفتگی خود به ثبت رساند. به عقیده عدهای از کارشناسان این حوزه با افزایش قیمت و اجارهبهای مسکن و افت توان خرید خانه، اعطای تسهیلات مسکن میتواند گامی موثر برای بهبود تقاضا باشد. اما در مقابل نیز برخی بر این باور هستند که حتی اعطای چنین تسهیلاتی تا زمانی که رکود تورمی در این بازار وجود دارد، نمیتواند بر بهبود معاملات بازار مسکن تاثیر مثبتی داشته باشد.
بازار نفت/ نفت در مسیر افت شدید هفتگی
بهای نفت پس از حملات روسیه به اوکراین افزایش را به خود دید و به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ صعود داشت. اما این هفته به این امید که برخی از کشورهای تولیدکننده ممکن است برای افزایش عرضه اقدام کنند؛ در طول روزهای گذشته اندکی عقبنشینی کرد. همچنین ترس از تشدید ممنوعیتها برای نفت روسیه ادامه دارد. همین امر در روز جمعه مجددا در کانون توجهات قرار داشت و قیمت هر بشکه نفت در مسیر بزرگترین کاهش هفتگی از نوامبر قرار گرفت؛ این افت روز گذشته اندکی جبران شد. به طوری که نفت برنت در حدود سطح ۱۱۰/۵ دلار و نفت WTI به قیمت ۱۰۷/۹ دلار معامله شد. علاوه بر این برخی از تولیدکنندگان اوپکپلاس از جمله آنگولا و نیجریه، برای دستیابی به اهداف تولید خود با مشکل مواجه شدهاند که توانایی این گروه برای جبران ضررهای عرضه روسیه را محدودتر کرده است.
قیمت ارزهای دیجیتال/ جمعه ۲۰ اسفند ۱۴۰۰
دیروز جمعه ۲۰ اسفند ۱۴۰۰، در بازار داخلی ارزهای دیجیتال، بیت کوین با ۰/۰۲ درصد کاهش نسبت به روز پنجشنبه و با نرخ ۱۰.۲۲۸.۱۳۷.۰۰۰ ریال دادوستد گردید، همچنین در بازارهای جهانی، هر بیت کوین با قیمت ۳۸.۸۵۵.۳۸ دلار معامله شد.
همچنین در بازار داخلی ارزهای دیجیتال، اتریوم با ۱/۱۹ درصد افزایش نسبت به روز قبل و با نرخ ۶۸۵.۶۹۴.۸۰۰ ریال دادوستد گردید، همچنین در بازارهای جهانی، هر اتریوم با قیمت ۲.۶۲۸.۱۹ دلار معامله شد.