مساوات: ۲۳ مردادماه ۱۳۳۶، جامی زرین از اعماق تپه تاریخی حسنلو سولدوز بیرون کشیده شد. این اثر ۲۱ سانتیمتر ارتفاع، ۲۵ سانتیمتر قطر و ۹۵۰ گرم وزن دارد.
بر روی این جام پرآوازه، نقش خدایگان سهگانه؛ خدای زمین، خدای آب و خدای خورشید حک شده است و بر روی بدنهاش، نقشهای بسیاری نگاشته شده است که گمانمیرود داستانی حماسی را بازگو میکند.
▪️کاشف سولدوزی جام زرین حسنلو
مرحوم امامقلی محمدی از اهالی روستای حسنلو که به همراه تیم باستانشناسی آمریکایی در کاوش تپه حسنلو حضور داشت، اولین نفری بود که دستهایش پس از ۳۲۰۰ سال، قیزیل جام حسنلو را لمس کرد.
▪️آمار اشیای مکشوفه در تپه حسنلو
تپه باستانی حسنلو را با جام زرین آن میشناسند اما بهتر است بدانید؛ تاکنون ۱۴ هزار قلم اشیاء تاریخی در این تپه کشف شده است که بیش از هزار قلم آن در موزه پایگاه تاریخی حسنلو، موزه نقده و موزه اورمیه نگهداری میشود.
در موزه ملی ایران نیز یک ویترین به نمایش آثار کشف شده از این تپه اختصاص یافته است.
برخی آثار کشف شده نیز در موزههای خارجی از جمله موزه متروپلیتن نگهداری میشود. اما سرنوشت بیشتر اشیاء در پرده ابهام است.
▪️تپههای اطراف حسنلو
تپه حسنلو، مرکز حکمرانی دوران خود بوده و تپههای باستانی زیادی پیرامون این تپه را فرا گرفتهاند. هنگام آبادی حسنلو و تمدن عظیمش، تمدنهای دیگری نیز با این تپه در تماس بودهاند و هم دوره تمدن حسنلو به وجود آمدهاند.
میتوان گفت در اطراف تپه حسنلو، به طور تقریبی، ۱۴ تپه باستانی شناسایی شده است که نشان از آبادانی، آب و هوای مناسب و رشد فرهنگی انسانهای روزگار کهن در این ناحیه دارد.
وجود تپههای باستانی دیگر چنین میرساند که اقوام ساکن در حسنلو با اقوام ساکن در تپههای اطرافش از یک تیره بوده و با هم داد و ستد و رابطه داشتهاند.
تپههای اطراف حسنلو عبارتند از:
تپه باستانی شیخ احمد
تپه باستانی بارانلی
تپه باستانی حاجی فیروز
تپه باستانی تابیه
عقرب تپه در روستای دلمه
تپه باستانی کوئیک
تپه باستانی دیلنچی آرخی
تپه باستانی قالات
تپه باستانی میرآوا
تپه باستانی ساخسی تپه
تپه باستانی نظام آباد
تپه باستانی مملو
تپه باستانی محمدشاه
تپه باستانی گورخانا
کلیه تپههای یاد شده به فاصلههای مختلف از یکدیگر و به فاصله شعاعی ۲ کیلومتر تا ۱۵ کیلومتر از تپه حسنلو قرار گرفتهاند.