مساوات – سما شیرزاد: تحریریه آذرانجمن در جهت بررسی مشکلات اساسی شهرستان اهر که تاکنون کمتر به آنها پرداخت شده، با فعالین رسانهای این شهر گفتوگویی داشته که در ذیل میآید:
▪️عدم توجه به توسعه راههای ارتباطی
امیر یوسفیان اهری، خبرنگار اهری در خصوص مشکلات این شهر میگوید: شهرستان اهر به عنوان مرکز قرهداغ تاریخی یکی از شهرستانهای مهم آذربایجانشرقی است. این شهرستان با داشتن موقعیت مهم ارتباطی و قرار گرفتن در محور تبریز با جمهوری آذربایجان بویژه باکو و منطقه قفقاز و مسیر ارتباطی آذربایجانشرقی با استان اردبیل (بویژه منطقه مغان) همچنان نقش ارتباطی خویش را حفظ کرده که جهت قرار گرفتن در ریل توسعه استان و جبران کمتوجهیها در گذشته، بایستی توجه به راههای ارتباطی این شهرستان در اولویت مسئولین استانی قرار گیرد.
▪️قطب دامداری، محروم از کشتارگاه صنعتی!
این فعال رسانهای با اشاره به نبود کشتارگاه صنعتی و صنایع فرآوردههای گوشتی و لبنی در اهر بیان میکند: بدلیل گستره ییلاقی بسیار و حضور گسترده عشایر آذربایجان در این شهرستان میتوان اهر را در زمره یکی از مهم ترین قطبهای دامداری استان و حتی کشور به شمار آورد؛ به گونه ای که هم اکنون نیز بزرگترین میدان دام و بازار دواب شمالغرب کشور هر روزه در اهر دایر است. با وجود این پتانسیل مهم این شهر از وجود کشتارگاه صنعتی و صنایع فرآوردههای گوشتی و لبنی محروم است.
▪️بیداد بیکاری در اهر با وجود معادن طلا و مس
این خبرنگار درباره دیگر مشکلات اساسی این شهرستان خاطرنشان میکند: با وجود فعالیت چندین معدن بزرگ همچون معادن طلا، مس، آهن، آهک و…، این شهرستان با نرخ بیکاری بالایی رو به رو است و فعالیت این معادن به دلیل نبود صنایع پایین دستی و تنها با اشتغال محدود خویش موجب تخریب منابع طبیعی و آسیبهای زیستمحیطی بسیار در منطقه شده است.
او میگوید: از سویی دیگر عدم توجه به مسئولیت های اجتماعی از سوی معادن و استخدام های خارج از ضابطه و مبتنی بر رابطه نیز موجب نارضایتی بسیاری از اهالی این شهرستان از نحوه ی عملکرد معادن شده است.
▪️خاکی بودنجادهها و نبود آنتندهی مناسب
او با بیان اینکه یکی از اساسیترین مشکل این شهرستان نبود آسفالت راه روستاها میباشد، تاکید میکند: اکثر راه روستاها ۴۵۰ کیلومتر خاکی است که حدود بالای ۸۰ روستا از این معضل متاثر هستند؛ همچنین بر اساس پیگیریها برای تقویت آنتندهی روستاها قدم هایی برداشته نشده و وعده بر پشت وعدهِ بدون عمل داده میشود.
▪️جاماندن اهر از ریل توسعه شهری
علی سلیمی؛ مدیر مسئول پایگاه خبری قلم پرس؛ در خصوص دیگر مشکلات این شهرستان میگوید: شهر اهر یکی از شهرهای قدیمی استان و منطقه آذربایجان شرقی است که علیرغم قدمت و پیشینه تاریخی از مسیر و ریل توسعه جا مانده است.
▪️نبود ثبات در مدیریت شهری/ اهر محروم از اماکن تفریحی
او میافزاید: از طرفی دیگر به دلیل نبود ثبات در مدیریتی در اهر، این شهرستان از ریل توسعه شهری جدا افتاده و مشکلات آن بیش از پیش بیشتر شده است.
این خبرنگار با اشاره به کبود فضای سبز در اهر بیان میکند: این شهر که بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارد، محروم از یک شهر بازی و یا مکان تفریحی میباشد. همچنین در بحث محیط زیست نیز عملا پیشرفتی در این شهرستان اتفاق نیفتاده و در داخل شهر ۲ پارک وجود دارد که نمیشود آنها را با آن امکانات تفریحی و رفاهی، پارک نامید.
این خبرنگار میافزاید: پروژه بزرگ راه اهر_تبریز و اهر_مشگین شهر که از پروژه های مهم و فعال در منطقه قرهداغ نیز به حساب می آید؛ در انتظار به تخصیص اعتباراتی از سفر ریاست جمهوری به استان آذربایجان شرقی بودند، که بر اساس پیگیری ها مشخص شد، حتی هیچ بودجهای برای این پروژه ها جذب اعتبار صورت نگرفته است.
▪️ادارجات اهر عامل اصلی فرار سرمایهگذاران!
او در خصوص مشکلات موجود در زمینه گردشگری میگوید: متاسفانه شهرستان اهر به عنوان شهر مرکزی منطقه قرهداغ؛ از امکانات و پروژههای گردشگری بیبهره است و بهرغم وجود پتانسیلهای طبیعی و تاریخی هیچ بهرهبرداری در این خصوص انجام نمیگیرد.
او ادامه میدهد: در پارک جنگلی فندقلو قرار بر کلنگ زنی پروژه زیپ لاین بود که متاسفانه بر اساس پیگیری های انجام شده از سرمایه گذار این پروژه آشکار شد که اداره جات حاضر بر همکاری با او نشدند و عملا مانع سرمایهگذاری او در منطقه شدند که متاسفانه این رویه در اکثر ادارجات شهرستان ها به وفور مشاهده می شود.
▪️منابع آبی اهر قربانی سوءمدیریت مسئولین
سلیمی در خصوص مشکل آبی اهر تشریح میکند: تاکنون شاهد سومدیریت در خصوص منابع آبی شهرستان اهر بودهایم و اکنون با چالش منابع آبی مواجه هستیم. برای اینکه اهر با چالش آبی روبه رو نشود باید سد کجرود احداث شود که این هم نیاز به پیگیری های مسئولین دارد که فعلا وزارت نیرو در این حوزه تصمیمات لازم را نگرفته است. اهر اکنون دچار کم آبی شدید شده و این کم آبی زمانی که قابل لمس برای مردم باشد؛ منجر به مهاجرت شهروندان خواهد شد.
▪️بوی بد و نامطبوع حل نشده اهر!
علی دایلاری خبرنگار اهری، با اشاره به یکی از مشکلات این روز های اهر توضیح میدهد: با توجه به جمعیت اهر، زیرساختهای فاضلابی این شهرستان جوابگوی نیست؛ با به اتمام رسیدن فاز ۲ تصفیه خانه اهر این مشکل حل میشود، اما به رغم مطالبه ۲ ساله مردم هنوز هم خبری از این تکمیل این تصفیه خانه نشده است.
او میافزاید: در اهر ۳۰ درصد جمعیت در مناطق حاشیه شهر زندگی میکنند که عمدتا در این محل ها هیچگونه خدمات زیر ساختی وجود ندارد؛ مخصوصا در شهرکی که در داخل محدوده شهر قرار دارد و قدمت آن بیش از ۲۰ سال میرسد؛ نه مدرسه ای وجود دارد و نه پاکبانی در نظر گرفته شده است.
▪️اهر فاقد ناوگان حمل و نقل عمومی!
فعال رسانه ای شهر اهر اظهار میکند: بالای ۳۰۰ عدد تاکسی در شهر اهر وجود دارد که بنا به گفته پلیس راهور؛ تاکسی ها جزو حمل و نقل عمومی به حساب نمیآید و ما نه اتوبوس رانی و نه مینی بوس رانی در این شهر داریم؛ و ۱۰ عدد مینی بوسی که وجود دارد برای برای مدارس است.
▪️کمبود امکانات درمانی در اهر
وی در خصوص حوزه بهداشت این شهر بیان کرد: بیمارستان اهر در ایام کرونا از شهر های ورزقان، کلیبر، هوران، هریس و خود اهر بیماری های کرونایی را پذیرش میکرد اما ظرفیت کافی وجود نداشت. دولت بر این آگاه بود که بیمارستان به حد کافی پاسخگوی نیازهای بیماران نیست و محدودیت هایی وجود دارد بر همین اساس در سال ۱۳۹۱ وزارت بهداشت مجوز احداث بیمارستان دوم را داد؛ اما بعد از ۱۰ سال هیچ خبری از این طرح نیست و مسئولین نیز مجوز وزارت بهداشت را انکار میکنند زیرا توان پیگیری ندارند.
وی در خصوص دیگر مشکلات در حوزه بهداشت و درمان تاکید کرد: مدتی است که سی تی اسکن بیمارستان اهر که تنها بیمارستان ارائه دهنده خدمات درمانی در منطقه ارسباران است خراب شده و ایت دستگاه نیاز به تعمیر دارد.
وی ادامه داد: بیماران در این منطقه برای انجام دادن یک سی تی اسکن ساده باید خطرات در راه را به جان بخرند و بالای ۱۰۰ کیلومتر به تبریز راهی شوند. هزینه کرده و منتظر نوبت باشند تا به آزمایش سی تی اسکن بروند. که فعلا تا امروز جواب قانع کننده ای از بابت تعمیر و نو سازی داده نشده است.
او از کمبود نیروی انسانی سخن گفته و میافزاید: تعداد نیروی خدماتی ۵۰ درصد از ظرفیت تخت های بیمارستان کمتر است؛ یعنی حدودا تعداد پرستاران ما برای ۱۲۰ تخت بیمارستان پاسخگو است، در حالی که ما ۶۰ تخت دیگر در بیمارستان موجود داریم. ما با مشکل تامین پرستار و کادر درمان در بیمارستان روبه رو هستیم.