به گزارش پایگاه خبری مساوات در این همایش که به همت دانشکده ادبیات تورکی برگزار شد، استاد عسگر شاهی اردبیلی، خسرو سرتیپی و یوسف اعظمی از اساتید ادبیات آذربایجان به سخنرانی در خصوص سبک و مضامین شعری ملامحمد فضولی و سیدابوالقاسم نباتی دو حکیم و استاد مسلم ادبیات تورکی پرداختند.
▪️پیگیر ایجاد مقاطع تکمیلی رشته زبان و ادبیات تورکی در دانشگاه تبریز هستیم
دکتر موسیزاده؛ مدیر گروه ادبیات تورکی دانشگاه تبریز، فضولی و نباتی را دو شاعر بزرگ نه تنها در عصر خود بلکه در عصر ما برشمرد و گفت: شاعر بزرگ ما فضولی، به سه زبان اثرآفرینی نموده است که هم از نظر زبان و بیان، و هم محتوا بینظیر است. نباتی نیز باز از نظر زبان و محتوای عرفانی، یک شاعر بزرگ به شمار میرود.
وی با یادآوری تاسیس دانشکده زبان و ادبیات تورکی در سال ۱۳۹۵، ابراز امیدواری کرد؛ به زودی و با پیگیریهای لازم، زمینه تاسیس تحصیلات تکمیلی در مقطع کارشناسی ارشد و سپس دکترا نیز در این دانشکده فراهم شود.
▪️برخی به غلط فضولی را ضددین میخوانند
استاد شاهی اردبیلی از شاعران بزرگ مرثیهسرای اهلبیت نیز در سخنان خود به موضوع دین و عرفان در شعر فضولی پرداخت و گفت: برخی تحریفات و کژفهمیها در خصوص فضولی رخ داده و سبب شده تا برخی به غلط او را فردی ضد دین قلمداد کنند، در حالی که فضولی با ورع و زهد مخالفت میورزد و هدف او جدا شدن از عادات و علائق دنیوی و وحدت با ذات الهی است. فضولی در نمازی که به آداب محدود شود بهرهای نمیبیند، بلکه طالب حضور و وصل به خداوند است.
▪️نباتی؛ شاعر سراپا ریتم و رقص
خسرو سرتیپی که خود از ادیبان بنام امروز آذربایجان است به شرح سبک شعر ابوالقاسم نباتی پرداخت و گفت: نباتی را به جرات باید پدیده شعر نامید. وی از آن رو پدیده به شمار میرود که گریبان چاک، وارد عالم شعر شده است. او یک قلندر، شوریده، و عاشق است و کراماتی از این شاعر دیده شده که در اشعار او هم بازتاب یافته است.
سرتیپی، نباتی را شاعری سراپا ریتم و رقص نامید و گفت: در ادبیات آذربایجان هیچ شاعری به اندازه نباتی ریتمیک نیست. او جایی بین زمین و آسمان در رقص و سماع است. نباتی معنای جامع شعر ترکی آذربایجان است، چرا که به انواع قالبها از جمله بایاتی، تجنیس، مستزاد، گرایلی، بحر طویل، رباعی، قصیده و غزل شعر سروده و در هر کدام از سرودههایش یک شاعر بزرگ قلندر را به نمایش گذاشته است.
یوسف اعظمی شاعر، نویسنده و پژوهشگر نیز به تطابق شعر فضولی و ادبیات شکسپیر اشاره نمود و بخشهایی از ترجمه نمایشنامه رومئو و ژولیت با بهره گیری از اشعار فضولی را قرائت نمود. ترجمهای از یک غزل فضولی و یک مخمس نیز از دیگر اشعاری بود که این شاعر، حاضران در نشست را به شنیدن آن مهمان کرد.
در پایان نشست از میهمانان و حاضران در برنامه تقدیر بهعمل آمد.
لازم به ذکر است که تعداد زیادی از مسئولان از جمله مدیرکل اقتصاد و دارایی آذربایجانشرقی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی، مدیرعامل جدیدالمنصوب منطقه آزاد ارس، معاون میراث فرهنگی استان اردبیل و… در این نشست حضور داشتند.